Cât costă să faci un iPhone 12 Pro: Apple ”te fură” fără rușine

de: Alexandru Puiu
26 11. 2020

În fiecare an, la scurt timp după lansarea noilor modele de iPhone, apare un raport legat de costul real de producție, Cu această ocazie am aflat cât costă să realizezi un iPhone 12 Pro.

Din întreaga industrie de mobile, Apple are cea mai mare cotă de profit. Așa a fost dintotdeauna. În timp ce majoritatea producătorilor de terminale cu Android nu mai știu ”pe unde să scoată cămașa”, Apple nu a avut niciodată o cotă de profit mai mică de 60% pe un terminal comercializat, iar iPhone 12 Pro nu este o excepție de la regulă.

Fomalhaut Techno Solutions este numele unei companii japoneze specializate pe dezasamblări. Având în vedere cât de ancorați sunt în piața de componente și cât de bine înțeleg procesele de producție, conform analizei lor, să construiești un iPhone 12 te costă 373 de dolari, în timp ce iPhone 12 Pro te duce până la 406 dolari. Ca un mic detaliu, un iPhone 12 costă 829 de dolari în SUA, în timp ce iPhone 12 Pro sare la 999$. Cu alte cuvinte, discutăm de un profit pe bucată care gravitează în jurul a 60%.

Cea mai scumpă componentă din ecuație este ecranul OLED creat de Samsung, aproximativ 70 de dolari, la care se adaugă modem-ul 5G de la Qualcomm, X55. Acesta din urmă sare la valoarea aparent absurdă de 90 de dolari. Procesorul costă 40 de dolari, cantitatea de memorie RAM din iPhone se încadrează în 12,8 dolari, iar memoria flash are o valoare de 19,2 dolari. Camerele foarte lăudate de Apple sunt produse de Sony și au un preț între 7,4 și 7,9 dolari.

În ceea ce privește sursa componentelor din iPhone, majoritatea provin din Coreea de Sud – 26,8%, SUA – 21,9%, Japonia – 13,6%. Apple, în continuare, își asamblează majoritatea telefoanelor în China.

Direct sau indirect, Apple apără această cotă de profit spectaculoasă prin acoperirea costurilor de cercetare și dezvoltare pentru terminalele sale. Pe de altă parte, nu este ca și cum face bani doar din vânzarea de aparate. În ultimii ani, accentul s-a pus majoritar pe servicii online, iCloud, Apple TV+ și, mai recent, Apple One.